Vitamin Omega-3 Yang Bagus

Vitamin Omega-3 Yang Bagus


Bila bercakap tentang lemak, sebenarnya ada jenis lemak yang sangat diperlukan oleh tubuh kita. Antaranya ialah Omega-3. Omega-3 terdiri dari EPA dan DHA yang biasanya didapati dari ikan, dan ALA dari kekacang dan bijian.

Apakah kebaikan Omega-3 untuk tubuh kita?

Berikut adalah kebaikan Omega-3 yang dipetik dari WebMD:

  1. Lemak dalam darah (trigliserida). Omega-3 dari suplemen minyak ikan boleh menurunkan paras trigliserida yang tinggi. Dengan tahap lemak darah yang tinggi ini, anda berisiko untuk mendapat penyakit jantung.
  2. Artritis reumatoid. Suplemen minyak ikan (EPA + DHA) boleh membendung kekakuan dan kesakitan sendi. Omega-3 tambahan juga membantu meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan anti-radang.
  3. Kemurungan. Kajian mendapati bahawa mereka yang makan makanan yang mempunyai omega-3 yang tinggi mempunyai tahap kemurungan yang lebih rendah. Minyak ikan juga meningkatkan kesan antidepresan dan boleh membantu gejala depresi seperti gangguan bipolar.
  4. Perkembangan bayi. DHA penting untuk perkembangan visual dan neurologi pada bayi.
  5. Asthma. Diet yang tinggi dalam omega-3 mengurangkan keradangan yang biasa dialami pesakit asma.
  6. ADHD. Banyak kajian menunjukkan bahawa minyak ikan boleh mengurangkan gejala ADHD pada sesetengah kanak-kanak dan meningkatkan kemahiran mental mereka, seperti berfikir, mengingati, dan belajar. (Tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan di kawasan ini, dan suplemen omega-3 tidak boleh digunakan sebagai rawatan utama.)
  7. Penyakit dan demensia & Alzheimer. Banyak kajian menunjukkan bahawa omega-3 boleh membantu mengelakkan demensia dan Alzheimer. Serta mempunyai kesan positif ke atas kehilangan ingatan beransur-ansur yang dikaitkan dengan penuaan.

Bagaimana nak dapatkan Omega-3? Makanlah ikan yang tinggi dengan Omega-3 seperti ikan kembung, salmon dengan berpada kerana ikan2 sekarang dicemari oleh pelbagai toksik seperti plumbum, merkuri dan sebagainya. Amalkan juga kekacang namun jangan terlalu banyak kerana ia mengandungi kalori yang tinggi.

Omega Guard adalah minyak ikan dari ikan anchovy terpilih yang secara semulajadi tinggi DHA dan EPA serta kurang pencemaran. Minyak ikan Omega Guard juga menjalani proses melecular distillation yang menghapuskan toksin2 dan menhasilkan minyak ikan tulen yang terbaik.

omega guard shaklee

 

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)

%d bloggers like this: