Petua Susu Ibu Jadi Banyak

by Mommy Lyna

Ramai ibu yang mencari cara terbaik nak banyakkan dan tambah susu ibu, terutama bila susu badan dah kurang dari biasa, tatkala ibu dah mula bekerja.

Konsep utama dalam mebanyakkan susu ibu adalah:

PENGELUARAN berkadar terus dengan KEPERLUAN

Apakah yang dimaksudkan dengan pengeluaran berkadar langsung dengan keperluan? Atau supply vs demand?

Ia bermakna susu yang dihasilkan oleh ibu berkadaran dengan susu yang diperlukan oleh anak atau bayi yang disusukan.

Bayi minum banyak, maka susu badan yang dihasilkan adalah banyak.

Bagaimana pula dengan susu banyak dan berlambak macam ni?

susu badan banyak

Ya, ia masih mengekalkan konsep yang sama - pengeluaran vs permintaan.

Jadi untuk mendapatkan susu yang banyak macam tu ibu kena BANYAKKAN PERMINTAAN terhadap susu ibu.

1. Melalui hisapan bayi ==> Kerapkan Menyusu terutama di awal kelahiran

2. Mengepam ==> samada gunakan pam susu atau pun menggunakan tangan (teknik Marmet)

Bagaimana dengan makanan tambah susu, milk booster, pil tambah susu semua tu? Adakah tak berkesan?

Ibu harus tahu, konsep penyusuan seperti di atas adalah mutlak. Walau bagaimana bagus pun milk booster yang ibu telan, ibu perlu mengepam dan menyusukan secara konsisten untuk mendapatkan susu yang banyak.

Milk booster yang terbaik adalah yang membekalkan nutrisi buat ibu secara keseluruhan, dengan kata lain bukan sekadar ‘mengaktifkan hormon penyusuan’ tapi menjadikan tubuh ibu ‘fit’ untuk menyusukan dan menjaga anak di samping menjalankan aktiviti harian dengan tenang dan gembira.

Ibu juga perlu berada dalam keadaan tenang dan gembira agar hormon oxytocin yang bertindak mengeluarkan susu dari payudara ibu dapat dirembes dengan baik.

Jadi ibu memerlukan bukan saja pemakanan dengan nutrisi seimbang malah mengandungi semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuhnya dan mood-nya. Tahukah anda mood juga boleh dipengaruhi oleh pemakanan?

Makanlah makanan seimbang, halal, penuh nilai nutrisi dan lengkap untuk keperluan tubuh hingga ke peringkat ODA.

set triple M shaklee

Set Vitamin Breastfeeding Premium

HUBUNGI SAYA DENGAN KLIK PADA LINK INI untuk mendapatkan khidmat nasihat tentang penyusuan dan set penyusuan dan supplement yang sesuai untuk anda, bermula dari RM53.75!

Jangan mengalah bila susu mula kurang, kita ikhtiar dan usaha dengan pelbagai cara, insya-Allah.

Previous post:

Next post: