Petua Hilangkan Batuk Cara Natural

Petua Hilangkan Batuk Cara Natural


Kenapa kita batuk? Ia adalah kerana tubuh kita sedang berusaha mengeluarkan sesuatu yang mengganggu dalam sistem pernafasan kita (paru-paru misalnya). Bila kita batuk, maknanya ada sesuatu yang tak kena pada tubuh kita. Mesti kena selesaikan segera.

Boleh cuba hilangkan batuk secara sendiri-sendiri dulu sebelum melarat. Kalau dah teruk atau batuk berdarah, cepat-cepatlah jumpa doktor ya.

TIPS HILANGKAN BATUK

DIET

Makan banyak sayur dan buah-buahan segar. Elakkan atau minimumkan makanan penyebab mukus seperti makan bergula, hasil tenusu, bergaram dan berkanji.

Minumlah lemon madu atau nenas madu untuk penawar batuk semulajadi.

SUPLEMEN

Suplemen yang bagus untuk melawan batuk adalah:-

  • Zinc
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Vitamin A (Vita-Lea atau Carotomax)
  • Garlic

PERSEKITARAN

Elakkan dari merokok dan mendekati mereka yang merokok. Jika terpaksa berjalan di kawasan yang terdedah kepada asap kenderaan, pakailah topeng muka. Barang2 di rumah juga tukarkan kepada yang diperbuat dari bahan semulajadi.

Anda sedang batuk? Semoga cepat sembuh!

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)

%d bloggers like this: