Makanan Yang Disarankan Untuk Pengidap Endometriosis

Makanan Yang Disarankan Untuk Pengidap Endometriosis


Seorang pengidap endometriosis harus memastikan diet harian sebagai salah satu pertahanan tubuh. Jadi, harus hati-hati dalam pemilihan makanan untuk mengawal gejala endometriosis dari berulang.

Apakah makanan yang dicadangkan untuk endometriosis?

Makanan tenusu rendah lemak

Produk tenusu yang mengandungi lemak tepu memberi tekanan kepada hati, dan ini menyebabkan kitaran estrogen berlaku dengan cepat. Ia juga menyebabkan kekejangan otot dan membuatkan gejala endometriosis makin terasa.

Banyakkan makan sayur dan buah

Sayuran dan buah tidak mengandungi lemak tepu, dan mengandungi nutrien yang setara dengan daging dan ayam.

Amalkan produk organik

Bukan saja ayam cucuk hormon, malah segala jenis baja kimia dan racun yang digunakan dalam pertanian boleh memberi kesan kepada endometriosis.

Kurangkan pengambilan kafein

Kalau anda penggemar kopi atau coklat, kurangkan kalau tak boleh nak tinggal terus. Kafein menghalang penyerapan vitamin B, dan ini meningkatkan paras estrogen lantas memburukkan simptom endometriosis.

Supplement yang sesuai?

  • B Complex –> merendahkan paras estogen
  • Antioksidan (A,C,E, Vivix) –> membantu mengurangkan simptom endometriosis
  • Kalsium dan Magnesium –> membantu hati untuk metabolisma hormon dengan baik

Dapatkan supplemen untuk endometrosis dengan menghubungi kami!

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)

%d bloggers like this: