Kepentingan Selenium Untuk Menentang Kanser

Kepentingan Selenium Untuk Menentang Kanser


Mungkin jarang antara kita yang pernah mendengar tentang selenium. Ia adalah trace mineral yang amat penting untuk kesihatan. Selenium membantu dalam mencegah kanser.

Di dalam tubuh kita, selenium adalah komponen dalam sejenis enzim yang dipanggil glutathion peroxidase. Enzim ini wujud dalam cecair di dalam dan sekeliling sel dalam tubuh kita. Tugasnya ialah menjaga sel dari dirosakkan oleh oksigen tak lengkap (radikal bebas) yang boleh menjadi punca kanser[1,2].

Selenium bekerja bersama-sama dengan Vitamin E yang terletak di dalam selaput sel untuk mempertahankan sel dan tisu badan kita daripada dimusnahkan.

vita E complec shakleeAtas sebab itulah vita-E complex Shaklee (400IU) yang diperbuat daripada sumber semulajadi diperhebat dengan 10mcg selenium bagi melengkapkan fungsi vitamin E. Selenium, perlu diambil dalam kuantiti yang sedikit, namun tidak ada general rule tentang pengambilan selenium. Selenium tidak boleh diambil melebihi 100mcg sehari kerana ia boleh menjadi toksin dalam tubuh [3]. Walau bagaimanapun, setakat ini belum ada laporan tentang keracunan selenium di kalangan manusia, namun kesan selenium berlebihan boleh menyebabkan keguguran rambut dan kuku serta masalah terhadap sistem saraf.

Selenium boleh diambil secara semulajadi dengan memakan makanan laut, organ lembu dan bijirin penuh. Namun masalah tanah pertanian yang mengalami masalah kekurangan nutrisi (dalam tanah) menyebabkan kandungan selenium dalam tumbuhan adalah berbeza-beza. Manakala buah-buahan dan sayuran hanya mengandungi sedikit saja selenium.

Menurut kajian, penduduk di kawasan yang mempunyai tahap selenium yang tinggi dalam air minuman mereka, menjalani hidup yang lebih sihat dengan low cancer rate dilaporkan. Manakala penduduk di kawasan yang mengalami kekurangan selenium, lebih terdedah kepada risiko kanser [4].

Jadi, pilihlah makanan anda.

Dapatkan Vita-E Complex lengkap dengan selenium.

Hubungi saya di sauberlina(@)gmail.com atau SMS 012-2811136

Rujukan:

1. Diplock AT, Charleux JL, Crozier-Willi G, et al. Functional food science and defence against reactive oxygen species. British Journal of Nutrition 1998;  80(Suppl 1):S77-S112.

2. Valko M, Leibfritz D, Moncol J, et al. Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease. International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2007; 39(1):44-84.

3. Ms. Jennifer K. MacFarquhar, RN, MPH, Dr. Danielle L. Broussard, PhD, MPH, et al. Acute Selenium Toxicity Associated With a Dietary Supplement, Arch Intern Med. 2010 Feb 8; 170(3): 256–261.

4. Salonen JT, Alfthan G, Huttunen JK, Puska P. Association between serum selenium and the risk of cancer. Am J Epidemiol. 1984 Sep;120(3):342-9.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)

%d bloggers like this: