Falsafah Pembuatan Vitamin Shaklee

Falsafah Pembuatan Vitamin Shaklee


Bila bercakap tentang vitamin, supplement, pil dan sebagainya, ramai yang mempunyai pendapat sendiri. Malah ramai yang berpendapat bahawa kita tidak memerlukan supplement sekiranya pengambilan makanan kita mengikut piramid makanan. Betul dan salah.

Betul kerana tiada yang terbaik dari makanan yang kita ambil untuk membekalkan nutrisi harian kepada tubuh. Salah kerana di zaman moden ini terdapat lebih banyak kekangan untuk kita mendapatkan 100% nutrisi dari makanan, kerana proses yang merosakkan vitamin, pencemaran, pengambilan ubat-ubatan dan sebagainya.

Tidak kurang juga yang berpendapat bahawa pengambilan vitamin akan merosakkan organ dalaman. Betul dan salah juga. Betul, sekiranya vitamin yang diambil bukan dari sumber semulajadi. Salah kerana supplement semulajadi tidak memberi kesan sampingan kepada tubuh.

Falsafah pembuatan vitamin Shaklee?

Ya, Shaklee sudah lama terkenal sebagai pengeluar vitamin semulajadi. Apakah vitamin semulajadi? Ia adalah vitamin yang:

Diperbuat dari bahan2 semulajadi:

Shaklee diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi. Bahan-bahan ini boleh dilihat pada botol vitamin Shaklee, pada bahagian ‘Other Ingredients’. Misalnya beta karotena dihasilkan dari sejenis alga istimewa. Bahan-bahan dalam Shaklee dihasilkan daripada ekstrak bahan-bahan semulajadi dari sumber tumbuhan dan mineral asli. Pastinya lebih sesuai dan lebih bernilai daripada vitamin sintetik atau ubat-ubat berasaskan dadah.

Berasaskan bahan-bahan semulajadi:

Sesetengah vitamin boleh dihasilkan dari proses-proses seperti penyulingan bahan-bahan lain yang bukan bahan utama dalam pembuatan vitamin, misalnya vitamin C diperbuat daripada penapaian karbohidrat dari bijirin. Vitamin sintetik pula dihasilkan dari proses tindakbalas bahan-bahan bukan makanan seperti arang batu, tar dan sebagainya.

Bahan-bahan yang mempunyai fungsi istimewa:

Vitalea misalnya dibalut dengan spirulina (yang memberi warna hijau pada Vitalea). Spirulina terkenal sebagai tumbuhan yang sangat berguna untuk kesihatan. Manakala Sustained Released Vita C pula menggunakan bahan wax dari tumbuhan untuk memberi kesan pelepasan perlahan-lahan tersebut (vitamin C tanpa fungsi ini tidak dapat kekal lama dalam tubuh kerana ia larut air).

Amat penting untuk mengenali dari mana datangnya vitamin/mineral yang kita ambil. Bukan saja dari status halalnya, tapi juga bahan2 yang digunakan untuk menghasilkannya.

Nak cuba Shaklee?

HUBUNGI SAYA DENGAN KLIK PADA LINK INI

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)

%d bloggers like this: