Cegah Denggi, Cegah Zika

by Dr Munirah

Memandangkan Zika dan Denggi keduanya dari spesies nyamuk yang sama, jadi secara am nya, langkah pencegahan nya tetap sama, sentiasa. Cegah denggi, cegah lah zika.

Terbaru di Malaysia, 3 orang sudah dilaporkan dijangkiti Zika termasuklah seorang ibu mengandung. Ini yang merisaukan kita, mari berdoa semoga ibu tersebut dan bayi dalam kandungannya sihat dan selamat. Amin (:

Jika anda ingin tahu lebih lanjut mengenai virus Zika, boleh baca di sini. Kerana pada kali ini, kita akan terus kepada cara-cara mencegah dan melindungi diri dan keluarga dari Virus Zika.

 LINDUNGI DIRI DARI GIGITAN NYAMUK

Step pertama menangani Virus Zika adalah melindungi diri dari gigitan nyamuk.

Hapuskan tempat pembiakan

Pusat pembiakan nyamuk

Pusat pembiakan nyamuk

 

‘Masalah hadir untuk diselesaikan, bukan untuk dikawal.’

Jadi, langkah pertama dan utama, adalah menghapuskan semua tempat pembiakan nyamuk di sekitar rumah kita; luar dan dalam. Tahukah kita, air yang bertakung dalam sekecil-kecil sudu pun boleh membiakkan jentik-jentik. Apatah lagi dalam tayar, pasu, bekas makanan dan mungkin cawan berus gigi dalam tandas kita juga menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes.

Pasang kelambu

 Memandangkan spesies nyamuk Aedes ini tetap aktif siang dan malam, jadi pemasangan kelambu mungkin kurang efektif kecualilah untuk orang yang tidur je siang dan malam. Eh, ada ke ? Baby pun tahu bangun juga.

Baju lengan panjang

Adalah lebih baik untuk mengenakan baju dan seluar panjang untuk meminimakan anggota yang terdedah kepada gigitan nyamuk. Namun pemakaian legging; walaupun panjang, nyamuk tetap boleh gigit ya sebab nipis dan rapat ke kulit. Jadi, semakin longgar pakaian, semakin tinggi perlindungan.

Insect Repellent

Insect repellent atau penghindar nyamuk dan serangga pastinya membantu untuk perlindungan maksimum siang dan malam. Herbal Blend bukan sekadar losen melembut dan melembapkan kulit, malah turut bertindak sebagai insect repellent, ianya semulajadi dan bebas bahan kimia berbahaya. Selamat digunakan termasuklah untuk bayi dan ibu mengandung. Sapukan pada anggota yang terdedah seperti muka, leher, tangan dan kaki. InshaAllah, nyamuk tak dekat.

Herbal Blend yang mujarab

Herbal Blend yang mujarab

 

Rancang perjalanan

Selamat merancang perjalanan dengan baik, elakkan ke negara-negara positif Zika dan sekiranya perlu, pastikan anda telah menyediakan perlindungan maksimum dari gigitan nyamuk. Jika anda baru pulang dari negara-negara yang ada virus Zika, anda boleh ke klinik berdekatan untuk mendapatkan ujian saringan Zika.

TINGKATKAN IMMUNITY

Setelah beres melindungi diri dan keluarga dari gigitan nyamuk, kita pergi pula kepada step memantapkan sistem imuniti menentang virus dan bakteria.

VITA C PLUS SRVitamin C

Mengikut kajian, sekiranya seseorang mengalami tanda-tanda demam, penambahan dos vit C akan meningkatkan sistem imuniti tubuh melawan penyakit namun,  kesannya optimum hanya sekiranya mereka mengambil vit C secara konsisten. Bukanlah ketika jatuh demam selesema itu. Vit C juga merupakan antioksidan semulajadi menentang radikal bebas dalam tubuh dan yang selalu menarik perhatian kita adalah, vit C bagus untuk kulit yang tegang dan cantik.

nutriferon shaklee

 

Nutriferon

 

Nutriferon pula bertindak untuk mengaktifkan interferon tubuh untuk menguatkan fungsi sistem imun dan melindungi dari jangkitan selesema, viral, bakteria dan kanser.

garlic complex

 

Garlic Complex

 

Khasiat bawang putih, sepertimana yang kita semua tahu merupakan anti bakteria dan anti viral semulajadi menentang penyakit selain meningkatkan sistem imunisasi tubuh. Garlic juga bagus untuk menurunkan tekanan darah dah menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh.

 


 

Munirah (ID 1224222)

Whatsapp 013-4238962 untuk order dan konsultasi percuma (:

 

Previous post:

Next post: