Category: Uncategorized


Sekian lama kita dihimpit persoalan, adakah makan vitamin tu bagus? Adakah kalau kita dah jaga pemakanan, vitamin dah tak perlu? Adakah vitamin untuk orang tak jaga makan saja? Tahu tak sebenarnya ada satu kajian yang telah diterbitkan pada tahun 2007. Kajian ini menjadi benchmark atau batu asas untuk menjawab persoalan di atas. Lihat sendiri jadual di atas. Read more…


Memandangkan Zika dan Denggi keduanya dari spesies nyamuk yang sama, jadi secara am nya, langkah pencegahan nya tetap sama, sentiasa. Cegah denggi, cegah lah zika. Terbaru di Malaysia, 3 orang sudah dilaporkan dijangkiti Zika termasuklah seorang ibu mengandung. Ini yang merisaukan kita, mari berdoa semoga ibu tersebut dan bayi dalam kandungannya sihat dan selamat. Amin (: Jika Read more…


​Berada di Zon Alfa.  Hampir semua daripada kita telah mendengar frasa ni kan.   Ia adalah perasaan yang unik, contohnya rasa santai semasa keadaan tekanan tinggi. Ramai di antara kita telah mengalaminya sebelum ini, tetapi apa yang berlaku sebenarnya?  Sebenarnya, terdapat banyak perkara yang berlaku secara fisiologi tetapi kita akan mengkaji satu benda: gelombang alfa. Apakah gelombang Read more…


Muka dah comel handsome dah, tapi ouchhh!!! Ada parut! Macamana nak buat ni. Nak-nak pula parut chicken pox…  Macamana nak buat bila muka bertompok dengan parut?  Tak payh cakap banyak, tengok pengalaman brader ni.  Boleh bayang tak macamana?  Hanya dengan nutrien yang optimum, insya-Allah Shaklee dapat bantu anda selesaikan masalah parut chicken pox.  Hubungi saya di talian (WhatsApp lebih mudah): Read more…


Gigi yang sihat adalah asset yang sangat penting untuk kanak-kanak bercakap dan makan dengan baik, malah ia juga mempengaruhi tahap keyakinan kanak-kanak untuk bersosial. Dan semestinya tanggungjawab menjaga kesihatan gigi anak-anak terletak di bahu ibu bapa. Tahukah ibu bapa sekalian bahawa penjagaan gigi bermula sejak bayi lagi dan ianya bakal mempengaruhi kesihatan mulut seluruhnya. Di bawah ini Read more…


Badan manusia boleh bertahan beberapa minggu tanpa makanan, tapi hanya beberapa hari jika tanpa air. Komposisi tubuh kita adalah 70% air di mana air diperlukan untuk semua sel, tisu dan organ berfungsi dengan optimum. Secara sihatnya, semua orang wajib bernafas, berpeluh, buang air kecil dan air besar, yang menyebabkan kita sentiasa kehilangan air, sebab itulah kita perlu mengganti air Read more…


Kadang-kadang kita ni bukan tak tahu… Benda itu tak bagus, benda ini tak elok… tapi disebabkan kita ketagih, jadi tak boleh nak tinggal. Contohnya perokok, mereka tahu bahaya rokok tapi bukan senang nak berhenti merokok macam tu je. Susah tahu nak berhenti merokok..  Begitulah juga bila kita ketagih terhadap gula. Walaupun kita tahu makan gula banyak2 terutama gula Read more…


Vitamin C atau ascorbic acid adalah nutrient yang tidak dihasilkan oleh sistem tubuh kita, jadi ianya perlu diambil melalui diet seharian. Dan ia adalah vitamin larut air, maksudnya tubuh kita tidak dapat menyimpan vitamin C sepertimana glucose yang disimpan dalam bentuk glycogen. Sebab itulah kita disarankan mengambil makanan yang kaya dengan vitamin C setiap hari, antaranya : Read more…


CHEESEEEEE !!! Namun senyuman MMMM sahaja yang mampu dilemparkan. Pernah berlaku kepada anda? Okayyy sebenarnya definisi gigi cantik bukan terletak pada gigi yang putih sahaja tetapi gigi yang sihat dan kuat termasuklah nafas yang bersih dan tidak berbau. Berikut merupakan beberapa tips penjagaan gigi yang sihat dan mampu memberi anda keyakinan untuk bercakap dan say cheeseee. 1. Read more…


Apakah penyakit autoimun? Senang cakap, ia adalah sejenis keadaan bila sistem imun badan kita menyerang sel-sel badan yang sihat. Sepatutnya sistem imun ni menjadi benteng pertahanan tubuh kita dari anasir luar, tapi dalam kes ni, dia pula yang serang badan kita. Ada banyak jenis penyakit autoimun, tapi kebanyakkan menunjukkan simptom yang sama. Jadi agak sukar untuk seseorang Read more…

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)