Category: Tips Sihat


Selalu kan kita dilarang untuk minum air sejuk? Terutama selepas makan? Bahaya kah? Sebenarnya tiada masalah kalau anda tak mengalami masalah dengan sistem pencernaan. Sebaliknya, kalau ada masalah pencernaan, elakkan minum air yang sejuk atau berais sebaik saja selepas makan. Ini kerana air yang sejuk menjadikan enzim pencernaan di dalam mulut dan perut berhenti berfungsi. Enzim ini Read more…


Soya oh soya.. Soya adalah antara makanan yang dilanda kontroversi paling hangat di dunia barangkali. Soya boleh jadi SANGAT BURUK, dan SANGAT BAIK, bergantung kepada siapa yang kita tanya tentang soya. Ia boleh jadi superfood, dan boleh jadi makanan penyebab penyakit kronik, bukan itu saja, malah menjadi salah satu dalam agenda kaum Yahudi Laknatullah. Penelitian terhadap soya Read more…


Soya ada pelbagai jenis. Macam-macam jenis soya yang ada di pasaran. Ada dalam bentuk serbuk, kotak dan sebagainya. Adakah anda pernah mengambil berat soal soya ini? Adakah soya yang anda ambil selamat? YA, memang ada risikonya. Jom kita tengok checklist di bawah.. ADAKAH SOYA ANDA SELAMAT? Adakah kacang soya kegemaran anda… Ditanam secara organik? Tidak menjalani proses Read more…


Popeye the Sailorman, antara kartun yang menjadi kegemaran saya semasa kecil dulu. Adegan yang wajib ada dalam kartun Popeye ialah bila kena buli dengan Bluto, dia akan makan spinach, terus jadi kuat dan lawan Bluto sampai kalah. Kartun Popeye ni memang bagus kerana dia mendidik budak-budak “Makan sayur supaya jadi sihat dan kuat macam Popeye”. Kenapa Popeye Read more…


Biasanya bila kita demam, kita pergi jumpa doktor dan doktor akan beri kita paracetamol (biasa orang sebut panadol). Tapi bila jumpa pengamal supplement (saya lah tu), cadangannya ialah ambil performance drink dan 2 biji vita-C yang dipatahkan. Siapa sebenarnya yang betul2 dan betul2 kelentong? Mungkin ramai yang tak percaya pada saya sebab saya bukan doktor 🙂 Sebenarnya Read more…


Susu ibu manusia kepada anak manusia adalah susu yang paling tinggi kualiti di dunia (sepertimana susu dugong untuk anak dugong, susu kucing untuk anak kucing, susu harimau untuk anak harimau). Ajaibnya susu ibu, walaupun si ibu mengalami kekurangan zat makanan, susu yang dihasilkan tetap yang terbaik dan tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana susu yang ada di dunia Read more…


Makanan yang asalnya sihat tapi sebenarnya tak sihat? Agak tricky kan? Di zaman moden ni, agak susah untuk kita mendapatkan makanan yang benar2 sihat dan bersih. Ini kerana faktor masa, kerana kebanyakan orang hari ini adalah bekerja sepenuh masa, malah hungga waktu malam. Tak kira tua atau muda, lekaki atau perempuan. Malah ibu-ibu moden juga bukan calang-calang. Read more…


Biasanya di Shaklee Trial Pack kita berbicara tentang kesihatan fizikal saja, hari ini kita sentuh tentang kesihatan minda, kesihatan mental atau kesihatan rohani. Kesihatan mental atau rohani adalah sesuatu yang perlu seiring dengan kesihatan fizikal. Dan ia sepatutnya seiring kerana kesihatan rohani boleh mempengaruhi fizikal. Misalnya stress membebaskan hormon yang boleh memberi kesan kepada organ dalaman, sekaligus Read more…


Apa yang anda lakukan kepada bahan2 mentah atau makanan yang baru anda beli dari pasar atau pasaraya? Terus makan atau simpan untuk kegunaan seminggu? Biasanya bagi mereka yang sibuk, membeli-belah barangan basah dan makanan lain dilakukan pada hari minggu. Adakah anda benar2 yakin dengan cara penyimpanan makanan anda, bahawa ia tidak rosak dan tidak merosakkan zatnya? Berapa Read more…


Supplement atau vitamin bermula dengan pembuatan vitamin secara sintetik, kemudian vitamin natural (vitamin semulajadi) menyusul, diikuti dengan pemakanan asli dari sumber2 organik dan sebagainya. Sejak berdekad lalu, kepentingan vitamin telah mula menembusi pengetahan masyarakat dunia. Umum mengetahui kekurangan vitamin boleh mendatangkan pelbagai jenis penyakit dan komplikasi terutama kepada wanita hamil. Vitamin dan mineral adalah penting dalam mencetus Read more…

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)