Category: Tips Sihat


Diabetes atau kencing manis adalah antara penyakit yang tidak boleh sembuh, hanya boleh dikawal. Salah satu cara kawalan kencing manis ialah dengan mengawal diet. Malah diet pesakit kencing manis dikatakan diet terbaik untuk diamalkan oleh semua orang. Aha! Pinggan diabetes adalah sama seperti pinggan sihat suku-suku separuh KKM kan! Ayuh kita amalkan diet diabetes sebelum kita kena Read more…


Beberapa minggu kebelakangan ini, anak-anak bisnes Shaklee saya kerap menerima pertanyaan tentang rawatan penyakit dengan produk Shaklee, termasuk kanser. Sudah diterangkan dan diperjelaskan dalam group kami, bahawa produk Shaklee adalah makanan tambahan berasaskan alam semulajadi, dan bukannya ubat untuk merawat penyakit. Namun begitu, jika tiada kontraindikasi dengan ubat-ubatan yang diambil, seseorang pesakit boleh mengambil produk Shaklee. Tetapi Read more…


Adakah suplemen tu perlu? Atau cuma strategi marketing pengilang suplemen saja untuk melariskan produk? Sedangkan apa yang kita perlukan cumalah MAKANAN YANG SIHAT. Ia adalah satu kebenaran yang amat mengejutkan! Sesungguhnya mengambil suplemen adalah meletakkan diri anda ke dalam golongan berisiko tinggi untuk mendapat penyakit2 kronik seperti sakit jantung dan strok! Ini bukan spekulasi, ini fakta. Ada Read more…


Soya merupakan bahan makanan yang paling ditakuti oleh sebilangan orang. Malah dalam satu artikel tentang “ciptaan Allah semua baik” turut terselit soya sebagai satu-satunya perkara buruk lagi mudarat yg diciptakan. Banyak sangat artikel tentang keburukan soya di internet. Namun mungkin mereka terlepas pandang:- Soya merupakan sumber protin utama bagi vegan. Soya juga ciptaan Allah. Terdapat banyak teori Read more…


Saya yakin pasti ramai antara kita yang berazam untuk menurunkan berat badan pada tahun 2017 ini kan ? Sama ada ianya azam yang baru di tahun baru 2017 atau azam tahun 2016¬†yang diperbaharui niatnya, (tak tercapai lagi la tu). Sama lah saya pun.. Apa-apa pun jom check it out tips-tips menurunkan berat badan dengan lebih efisen Kenalpasti Read more…


Kebiasaannya bila nak turunkan berat badan, cara yang paling senang, mudah dan murah ialah dengan diet – tak makan atau kurangkan makan. Saya pun pernah buat cara ni. Berat badan saya memang turun. Dari tembam-tembam jadi kurus kering sampai nampak tulang rangka. Tapi.. tahukah anda cara ini walaupun yang paling mudah dan berkesan, ia juga cara yang Read more…


CHEESEEEEE !!! Namun senyuman MMMM sahaja yang mampu dilemparkan. Pernah berlaku kepada anda? Okayyy sebenarnya definisi gigi cantik bukan terletak pada gigi yang putih sahaja tetapi gigi yang sihat dan kuat termasuklah nafas yang bersih dan tidak berbau. Berikut merupakan beberapa tips penjagaan gigi yang sihat dan mampu memberi anda keyakinan untuk bercakap dan say cheeseee. 1. Read more…


Gout adalah sejenis keradangan yang disebabkan oleh pengumpulan hablur asid urik pada sendi. Penyakit ini banyak menyerang lelaki Malaysia berusia 40 tahun ke atas. ia sangat menyakitkan dan biasanya menyerang satu sendi sahaja. Ia berlaku bila berlaku peningkatan asid urik dalam darah. Bila paras asid urik ini semakin bertambah, ia akan mula menompok pada sendiri, membentuk hablur Read more…


Dalam dunia hari ini, obesiti dan penyakit yang berkaitan dengan obesiti sebenarnya membunuh lebih ramai orang daripada kebuluran! Lebih ramai orang mati kerana terlebih makan daripada mati tak makan… Walaupun terdapat pelbagai maklumat percuma di internet untuk mengatasi obesiti, tapi kenapa lebih ramai orang mati akibat penyakit berkaitan obesiti? Jom kita tengok apa yang ada di internet Read more…


Apakah yang terjadi apabila tubuh kita tidak dapat menyerap nutrien? Di bahagian manakah nutrien diserap dalam tubuh kita? Secara umumnya, nutrien diserap dalam tubuh kita di bahagian usus kecil. Sebelum sampai ke usus kecil, ia dicerna dan diuraikan kepada bentuk ringkas agar dapat diserap oleh tubuh. Faktor utama nutrien tidak dapat diserap dengan baik ialah kerana gaya Read more…

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)