Category: Penyusuan Ibu


Salah satu ‘concern’ terhadap bayi yang menyusu ibu adalah kekurangan zat besi selepas usianya 6 bulan. Kenapa 6 bulan? Dan kenapa zat besi? Saya telah berbincang dengan pakar kanak-kanak yang selalu kami kunjungi, kerana beliau seorang pro-breastfeeding. Kata beliau, biasanya selepas 6 bulan, bayi sudah diberi makan, dan mungkin frekuensi minum susu berkurangan dari biasa. Jadi, kebanyakan Read more…


Soya ada pelbagai jenis. Macam-macam jenis soya yang ada di pasaran. Ada dalam bentuk serbuk, kotak dan sebagainya. Adakah anda pernah mengambil berat soal soya ini? Adakah soya yang anda ambil selamat? YA, memang ada risikonya. Jom kita tengok checklist di bawah.. ADAKAH SOYA ANDA SELAMAT? Adakah kacang soya kegemaran anda… Ditanam secara organik? Tidak menjalani proses Read more…


Lumrah bagi ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu, pasti akan mencari jalan untuk menambah susu. Malah ibu-ibu sanggup mengambil pil-pil hormon (walaupun tidak betul2 memerlukan) demi memperbanyakkan susu badan. Set breastfeeding Shaklee dipakej khas bagi memudahkan ibu-ibu menyusukan… supaya tak adalah tercari-cari “Apa supplement terbaik untuk ibu yang menyusukan bayi?” atau “Apa pil penambah susu terbaik?”. Read more…


Tubuh ibu menyusu dan bayi yang disusui memerlukan penjagaan terbaik semasa proses penyusuan. Sepatutnya seorang ibu menyusu memerlukan makanan tambahan yang sama seperti yang diambil semasa kehamilan. Malah, ibu menyusu memerlukan extra biotin (salah satu komponen dalam B Complex) kerana ia disalurkan melalui susu ibu. Biotin penting untuk  untuk kesihatan kulit dan rambut. ibu menyusu juga memerlukan Read more…


“Awak beri saya alfalfa? Awak nak suruh saya menyusukan anak kita ke?” Kata Kamil sambil tergelak apabila isterinya menghulurkan 2 biji pil alfalfa kepadanya. Alfalfa sudah dikenali sejak berzaman sebagai galactagogue, di negara2 Barat. Menurut kellymom.com, daun alfalfa yang diambil bersama Lactuca Virosa (sejenis kubis liar) dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu antara 50-100%. Walau bagaimanapun, alfalfa bukan Read more…


Susu ibu manusia kepada anak manusia adalah susu yang paling tinggi kualiti di dunia (sepertimana susu dugong untuk anak dugong, susu kucing untuk anak kucing, susu harimau untuk anak harimau). Ajaibnya susu ibu, walaupun si ibu mengalami kekurangan zat makanan, susu yang dihasilkan tetap yang terbaik dan tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana susu yang ada di dunia Read more…


Saya menerima satu email yang sangat menggembirakan hati saya. Ya, siapa yang tak gembira bila dengar berita gembira, kan? Saya rasa sangat gembira apabila menerima feedback dari pengguna Shaklee, samada berbentuk testimonial ataupun aduan. Aduan ni biasanya berkaitan dengan healing crisis, maklumlah tak semua orang terdedah dengan istilah ‘healing crisis’ yang biasa dikaitkan dengan supplemen natural. Saya Read more…


Anekdot: Berzaman-zaman orang percaya makanan itu makanan ini, herba itu herba ini boleh menambahkan susu, sampai ada yang makan benda itu hari-hari supaya susu banyak, tapi tak pernah jadi isu 🙂 Alhamdulillah sekarang ramai yang dah sedar tentang kepentingan supplemen, bukan untuk menjadikan susu yang sikit tiba-tiba menjadi banyak, tapi untuk faedah bersama anak dan ibu. Ramai Read more…


“Dah bersalin, buat apa nak makan vitamin lagi?” “Ish, mana boleh makan semua2 ni (prenatal vitamins) dah tak mengndung lah” “Jangan memandai makan vitamin2 ni, masa mengandung dulu memang doktor bagi suruh makan. Sekarang mana doktor bagi dah?” “Aku nak ubat tambah susu, bukan vitamin2 ni” Adalah antara salah tanggapan terhadap pengambilan vitamin dan mineral bagi ibu Read more…


Shaklee breastfeeding set boleh dikatakan killer product di VItamin Shoppe. Sejak sebelum saya menubuhkan VitaminSemulajadi.com, produk yang paling banyak ‘sold out’ adalah Shaklee Breastfeeding set. Kenapa Shaklee Breastfeeding set lebih baik berbanding milk booster biasa? Seperti yang saya terangkan dalam entry Perlukah Ibu Menyusu Ambil Supplement?, Shaklee Breastfeeding Set bukan semata-mata untuk membanyakkan susu badan. Ramai ibu Read more…

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)