Author: Dr Munirah


Bilakah kali terakhir anda berjumpa doktor gigi atau melakukan rawatan cuci gigi ? Sekiranya jawapan anda “dah melebihi setahun”, apakata singgah ke klinik gigi dan dapatkan nasihat berkenaan kesihatan mulut. Mana tahu kalau2 anda memerlukan rawatan cuci gigi. Kenapa perlu buat rawatan cuci gigi ? Jemput baca… 1) Bila ada karang gigi, of course kita takkan dapat Read more…


Saya yakin pasti ramai antara kita yang berazam untuk menurunkan berat badan pada tahun 2017 ini kan ? Sama ada ianya azam yang baru di tahun baru 2017 atau azam tahun 2016 yang diperbaharui niatnya, (tak tercapai lagi la tu). Sama lah saya pun.. Apa-apa pun jom check it out tips-tips menurunkan berat badan dengan lebih efisen Kenalpasti Read more…


Memandangkan Zika dan Denggi keduanya dari spesies nyamuk yang sama, jadi secara am nya, langkah pencegahan nya tetap sama, sentiasa. Cegah denggi, cegah lah zika. Terbaru di Malaysia, 3 orang sudah dilaporkan dijangkiti Zika termasuklah seorang ibu mengandung. Ini yang merisaukan kita, mari berdoa semoga ibu tersebut dan bayi dalam kandungannya sihat dan selamat. Amin (: Jika Read more…


Virus Zika dah masuk Malaysia ! Ini sangat serius dan semua orang wajib tahu dan ambil tahu mengenai Zika. Teruskan membaca (: Virus Zika disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes Aegypti ; nyamuk yang sama penyebab denggi dan Chikugunya. Virus Zika pertama kali ditemui menjangkiti seekor monyet di Uganda pada 1947. Manakala kes pertama menjangkiti manusia adalah di Read more…


Kalsium adalah mineral yang sangat diperlukan oleh tubuh. Setiap hari, kita akan kehilangan kalsium melalui kulit, kuku, rambut, peluh, urin dan juga najis. Namun, tubuh kita tidak dapat menghasilkan kalsium yang baru. Sebab itulah kita perlu mendapatkan kalsium melalui diet setiap hari. Dan tahukah anda, hampir 99% kalsium dalam badan tersimpan di tulang dan gigi, dan selebihnya Read more…


Lebih kurang sebulan sahaja lagi umat Islam bakal menyambut hari raya haji bermakna tanah suci Mekkah bakal dibanjiri oleh umat Islam dari seluruh dunia. Dan mungkin anda mahupun keluarga anda adalah insan bertuah yang dijemput Allah pada musim haji tahun ini. Fokus umat Islam di tanah suci pastilah supaya dapat menjalankan ibadah dengan sempurna. Jadi, selain persediaan Read more…


Baru-baru ini kita digemparkan dengan penyakit Difteria. Penyakit ini macam asing dan tak pernah dengar, bukan? Jadi elok sangat lah sekiranya kita berusaha untuk mengambil tahu supaya kesihatan kita dan orang terdekat sentiasa di tahap optimum.   Apa itu Difteria ? Ianya adalah penyakit berjangkit serius yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium Diphteriae, yang menjangkiti tekak dan menghasilkan Read more…


Gigi yang sihat adalah asset yang sangat penting untuk kanak-kanak bercakap dan makan dengan baik, malah ia juga mempengaruhi tahap keyakinan kanak-kanak untuk bersosial. Dan semestinya tanggungjawab menjaga kesihatan gigi anak-anak terletak di bahu ibu bapa. Tahukah ibu bapa sekalian bahawa penjagaan gigi bermula sejak bayi lagi dan ianya bakal mempengaruhi kesihatan mulut seluruhnya. Di bawah ini Read more…


Badan manusia boleh bertahan beberapa minggu tanpa makanan, tapi hanya beberapa hari jika tanpa air. Komposisi tubuh kita adalah 70% air di mana air diperlukan untuk semua sel, tisu dan organ berfungsi dengan optimum. Secara sihatnya, semua orang wajib bernafas, berpeluh, buang air kecil dan air besar, yang menyebabkan kita sentiasa kehilangan air, sebab itulah kita perlu mengganti air Read more…


“Eh, tak makan?” -“Harini diet lah” Perkara pertama yang terlintas adalah diet = tak makan = nak kurus. Kalau nak ikut skemanya, istilah diet tu tak sesuai digunapakai dalam ayat di atas. Maksud diet yang sebenar adalah pilihan makanan yang diambil untuk meningkatkan kesihatan seseorang atau menghalang atau merawat sesuatu penyakit. Jadi, bila diet, kita tetap makan, Read more…

About Me

Saya Mommy Lyna pengedar sah produk semulajadi Shaklee. Sudah lebih 10 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Atas dorongan untuk berkongsi kebaikan dengan rakan terdekat dan kenalan rapat, saya mengambil keputusan untuk menjadi pengedar aktif sehingga di anugerahkan... (Klik sini untuk maklumat penuh)