Mungkin anda pernah terbaca tentang berita – Harvard Anti-Aging Researcher Quits Shaklee Advisory Board – di website Wall Street Journal, atau Bloomberg, atau mana-mana sajalah. Dr Sinclair mendakwa Shaklee telah menyalahgunakan nama dan jawatan beliau untuk mempromosikan produk Shaklee – Vivix.

vivix

Inilah Vivix

Kesudahannya, Dr Sinclair menarik diri dari Shaklee setelah 6 bulan dilantik menjadi Board Member di Shaklee Corporation.

Apa sebenarnya yang terjadi? Apa yang Shaklee telah gunakan? Kenapa Dr Sinclair begitu marah sekali?

Begini ceritanya…

Dr Sinclair pada masa tu adalah seorang profesor madya di Genetics Department, Harvard Medical School, USA. Beliau telah membuat kajian tentang resveratrol dan mendapati resveratrol mempunyai peranan memperbaiki DNA.

Beliau kemudian menghubungi Shaklee untuk bekerjasama dalam produk yang Shaklee baru nak lancar pada masa tu – Vivix. Maka pada tahun 2008, Vivix dilancarkan, dan Dr Sinclair menjadi Board of Director di Shaklee.

Sebagai board of director, dan salah seorang yang terlibat dengan Vivix, pastilah beliau kena banyak bercakap tentang Vivix ni. Maka muncullah Dr Sinclair di radio, conference dan sebagainya. Apa lagi kalau bukan bercakap tentang vivix.

Dalam satu conference beliau berucap:

 “over a year ago, we set out together to do this, to make a product that you could actually activate these genetic pathways that can slow down aging.” In a video of the conference — posted on the Internet — he added, “Together, as part of the Shaklee family…we can take this technology right now, to our friends, to our family, and really have the benefits of this new technology right now, within our lifetimes, and you’ll learn more about the Vivix product later.”

Kalau anda adalah pengedar Shaklee, apa yang anda akan buat? Pastilah anda akan ambil apa yang beliau cakap tu kan? Maklumlah, beliau kan doktor. Of course mereka manusia paling bijak di dunia.

DOKTOR

Namun begitu beliau didapati bersalah kerana sebagai seorang profesor Harvard, beliau tidak boleh endorse sebarang produk. Malah lebih dahsyat kerana kajian beliau terhadap resveratrol adalah daripada geran NIH (National Institute of Health) yakni sebuah agensi kerajaan. Menjadi konflik apabila seorang profesor menggunakan kajian dari geran kerajaan, pada masa yang sama ada connection dengan syarikat swasta.

Maka Dr Sinclair menarik dari dari Shaklee dengan mendakwa yang Shaklee menyalahgunakan namanya. Hanya selepas 6 bulan menyertai Shaklee. Namun begitu pihak Shaklee menafikannya, kerana apa yang Shaklee claim adalah daripada kata-kata dan tulisan beliau sendiri.

Kebenarannya? Anda fikirlah sendiri.

Sekarang ni program detoks tengah popular. Ramai orang yang mula ada kesedaran nak buang toksin2 dalam badan, dengan macam2 cara. 

Persolannya, yang mana satukah program dan produk detox yang paling berkesan? Betul ke dengan minum air lemon dan infused water boleh keluarkan toksin? Betul ke produk2 detox kat luar tu semua selamat?

Set detoks dan program detoks Shaklee ni direka oleh pakar2 dalam bidang kesihatan yakni Dr Jamie McManus dan Dr Bruce Daggy, dijamin berkesan untuk mereka yang mencari solusi untuk isu2 berkaitan kesihatan.

Setakat ini, mereka2 yanh mengalami isu di bawah telahpun merasakan perubahan besar dan hasil yg sangat mengejutkan!

  • Obesiti
  • Masalah kesuburan
  • Masalah penghadaman
  • Berat badan susah turun
  • Badan letih
  • Sakit kepala
  • Stress dan tekanan perasaan
  • Selalu tak sihat

Anda nak juga alami perubahan macam mereka? Mestilah nak kan. Segera hubungi saya di 012-2811136 (WhasApp)

Vitamin Untuk Orang Mengandung Yang Superb Ohsem

April 19, 2017

Tahniah anda bakal menimang cahaya mata! Anda pun dah tahu kan bahawa ibu mengandung memerlukan nutrien yang lebih banyak dari 0rang biasa. Bukan saja untuk menyokong keperluan si ibu tapi juga memastikan si bayi yang dikandung mendapat zat secukupnya untuk perkembangan fizikal dan juga mentalnya. Ada kajian yang menyatakan bahawa kekurangan zat semasa dalam kandungan […]

Read the full article →

Tips Banyakkan Susu Badan Dan Menyusui Hingga 2 Tahun

April 13, 2017

Adakah anda ibu yang sedang menyusukan anak? Atau berazam untuk menyusukan anak? Tahniah diucapkan kerana membuat satu keputusan paling bijak dan terbaik untuk anak anda. Secara umumnya, semua mamalia termasuk manusia menyusukan anaknya. Kecuali bagi manusia, ada beberapa sebab yang menjadikan seseorang ibu tidak boleh menyusukan anak, contohnya: 2% daripada ibu di dunia tidak dapat […]

Read the full article →

Cara Mudah Mengatasi Tekanan Perasaan

April 8, 2017

Bila dalam keadaan tertekan biasanya apa yang kita lakukan? Kalau minta nasihat dari sesiapa pun, biasanya mereka akan mengingatkan supaya “Ingat Tuhan, banyakkan mengaji, taubat, etc. etc”, betul tak? Tapi macamana nak mulakan? Kadang-kadang nak start fikir positif pun tak boleh. Nak mula berdoa pun macam-macam dugaan. Banyak yang macamana. Doa, solat, pun tak boleh […]

Read the full article →

Vitamin Untuk Wanita Menopause

April 7, 2017

Menopause adalah satu fasa dalam kitar kehidupan seorang wanita. Apabila seseorang wanita itu sudah tidak menghasilkan ovum lagi, dia akan mengalami putus haid atau menopause. Dalam fasa menopause, hormon estrogen akan menurun. Ia menyebabkan pelbagai gejala seperti:- Ketidakselesaan Masalah emosi Jangkitan kuman mudah terjadi di bahagian sulit Osteoporosis Kulit kering dan berkedut Setiap wanita harus […]

Read the full article →

Produk Untuk Masalah Jerawat

April 4, 2017

Anda ada masalah jerawat yang serius? Anda takut nak cuba produk sebarangan sebab takut lebih teruk? Ya, memang patut anda takut nak cuba produk baru. Lagi-lagi kalau anda pernah menggunakan produk untuk wajah dan meninggalkan kesan buruk kepada wajah anda! Adakah masih ada harapan? Semestinya… harapan selalu ada. Anda hanya perlu membuat pilihan yang tepat […]

Read the full article →

Set Kehamilan Shaklee Untuk Trimester Pertama

March 29, 2017

Saat-saat pertama kali menyaksikan 2 garisan pada penanda UPT adalah detik2 paling bahagia bagi pasangan suami isteri bukan? Bakal ibu bapa pasti mencari yang terbaik untuk anak yang bakal lahir. Begitulah kita ibu bapa, sebelum lahir lagi kita dah rela korbankan segalanya untuk anak tercinta. Bekalkanlah di manja dengan nutrisi yang lengkap, bukan saja untuk […]

Read the full article →

Tips Hati dan Jiwa Tenang

March 29, 2017

Biasalah kita ni manusia, ada hadapi saat-saat turun-naik dalam hidup. Ada ketika kita alami tekanan perasaan tanpa sebab yang kukuh. kalau orang perempuan tu boleh la dikatakan tiap2 bulan ada masa emosi kacau – masa PMS. Biasanya orang akan bagi tips untuk tenangkan hati dan jiwa dengan zikir, solat, doa…. tapi… macamana kalau nak berzikir […]

Read the full article →

Doa dan Cara Mengelakkan Nyanyuk

March 27, 2017

Nyanyuk biasanya dikaitkan dengan warga emas, apabila satu tahap mereka sudah tidak boleh berfikir dan mengingat dengan jelas. Namun tahukah anda bahawa nyanyuk sebenarnya bukan satu gejala biasa. Ia adalah simptom daripada penyakit yang melibatkan pengecutan otak dan pengumpulan plak beta-amyloid di dalam otak. Berita baiknya, ia boleh dicegah! Beta-amyloid adalah serpihan protin yang merosakkan […]

Read the full article →