Seorang pengidap endometriosis harus memastikan diet harian sebagai salah satu pertahanan tubuh. Jadi, harus hati-hati dalam pemilihan makanan untuk mengawal gejala endometriosis dari berulang.

Apakah makanan yang dicadangkan untuk endometriosis?

Makanan tenusu rendah lemak

Produk tenusu yang mengandungi lemak tepu memberi tekanan kepada hati, dan ini menyebabkan kitaran estrogen berlaku dengan cepat. Ia juga menyebabkan kekejangan otot dan membuatkan gejala endometriosis makin terasa.

Banyakkan makan sayur dan buah

Sayuran dan buah tidak mengandungi lemak tepu, dan mengandungi nutrien yang setara dengan daging dan ayam.

Amalkan produk organik

Bukan saja ayam cucuk hormon, malah segala jenis baja kimia dan racun yang digunakan dalam pertanian boleh memberi kesan kepada endometriosis.

Kurangkan pengambilan kafein

Kalau anda penggemar kopi atau coklat, kurangkan kalau tak boleh nak tinggal terus. Kafein menghalang penyerapan vitamin B, dan ini meningkatkan paras estrogen lantas memburukkan simptom endometriosis.

Supplement yang sesuai?

  • B Complex –> merendahkan paras estogen
  • Antioksidan (A,C,E, Vivix) –> membantu mengurangkan simptom endometriosis
  • Kalsium dan Magnesium –> membantu hati untuk metabolisma hormon dengan baik

Dapatkan supplemen untuk endometrosis dengan menghubungi kami!

Bila-bila masapun sangat mudah nak dapatkan produk Shaklee. Bukan saja boleh order online, boleh juga nak dapatkan terus dari Shaklee Independent Distributor di seluruh negara.

Kali ni saya nak kenalkan salah seorang leader saya di Klang, iR Fara Hana. Boleh temui beliau di blog La Tahzan.

PENGEDAR SHAKLEE

Beliau merupakan seorang SID yang sangat berdedikasi, dan ibu kepada 2 cahayamata dan bakal menyambut cahaya mata ketiga dalam seminggu dua lagi, insya-Allah. Bukan itu saja, beliau juga masih bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi di Bangsar, dan tiada pembantu rumah.

Mengandung dan berpantang bukan halangan bagi ibu-ibu hebat ini untuk terus menabur bakti melalui Shaklee. Malah, ramai sekali leader-leader iReach yang berjaya mencapai rank baru ketika tempoh kehamilan dan berpantang. Malah, ada yang menjadi seorang Master Coordinator semasa berpantang!

Bagi anda yang ingin dapatkan produk Shaklee di Klang, Bangsar atau di mana-mana saja sekitar Selangor dan Kuala Lumpur, silakan hubungi iR Fara Hana.

♥ Farahana (ID 908237)
♥ Tel/SMS/WhatsApp/Telegram : 0136283485
♥ FB Fanpage & Blog : Vitamin Untuk Semua
♥ Email: farahana.hamzah@gmail.com

 

Produk Anti Penuaan Shaklee

July 7, 2014

Proses penuaan berlaku secara semulajadi dalam kehidupan seorang manusia. Namun begitu, di zaman penuh dengan pencemaran ini, proses penuaan berlaku dengan begitu pantas, dan memberi kesan bukan saja kepada penampilan, malah kesihatan secara amnya! Pelbagai penyakit yang berpunca dari proses penuaan, dan boleh melanda orang-orang muda yang mengalami penuaan sebelum masanya seperti darah tinggi, penyakit [...]

Read the full article →

Vitamin Shaklee Untuk Kesuburan Lelaki

July 6, 2014

Mengikut kajian, 10% pasangan yang berkahwin mengalami masalah untuk memperolehi cahayamata. Banyak faktor yang mendorong kepada masalah ketidaksuburan, dan ia lebih kurang sama saja untuk kedua-dua lelaki dan perempuan. Pendedahan terhadap bahan kimia yang berbahaya, radiasi, pencemaran, stress, kurang senaman, kekurangan nutrisi dan sebagainya, boleh menjadi faktor pasangan sukar mendapat anak. Di sini saya nak [...]

Read the full article →

Cari Ubat Untuk Sakit Belakang?

July 6, 2014

Sakit belakang atau sakit pinggang adalah antara perkara yang biasa melanda kebanyakan orang. Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan sakit belakang, dan ia sebenarnya berpunca dari anatomi tulang belakang kita sendiri. Tulang belakang kita terdiri dari binaan yang kompleks. Ia terbina dari kolum-kolum tulang yang dinamakan vetebrae. Setiap vetebrae dipisahkan oleh disk yang dipenuhi dengan [...]

Read the full article →

Penawar Resdung Terbaik dan Termudah

July 5, 2014

Mengidap resdung merupakan satu hal yang mengganggu keselesaan. Saya tahu sangat kerana saya juga penghidap resdung, sampai tahap saya menjalani pembedahan. Tapi sayangnya kesan resdung tu tidak bertambah baik. Malah mungkin bertambah teruk. Hidung saya alah kepada habuk dan plastik. Kalau masuk ke kedai plastik, dan tempat berhabuk, tahan sajalah bersin-bersin tak sudah. Banyak teori [...]

Read the full article →

Tips Membuat Pembelian Dengan eSell (Shopping Cart Shaklee)

July 4, 2014

Shaklee Malaysia melangkah setapak lagi ke depan dengan pelancaran satu widget baru untuk order Shaklee online! Sangat mudah nak gunakan eSell Shaklee ni. Nak order Shaklee lebih mudah dari sebelumnya. Hanya klik-klik saja tak perlu nak email, SMS, PM dan sebagainya. Mudah sangat kan? Anda pun akan terus dapat notifikasi dari Shaklee, tanpa perlu nak [...]

Read the full article →

Berpuasa Dengan Shaklee Pasti Best!

July 2, 2014

Bila masuk bulan Ramadhan, ramai pengguna Shaklee yang mula dilanda dilema – BAGAIMANA NAK AMBIL SHAKLEE? Sebenarnya ia sangatlah simple dan sangat mudah. Pengambilan suplemen Shaklee semasa bulan Ramadhan hanyalah semudah yang biasa diambil semasa SARAPAN –> tukar kepada MASA BERBUKA. yang biasa diambil semasa MAKAN TENGAHARI –> tukar kepada SELEPAS TERAWIH/MOREH yang biasa diambil [...]

Read the full article →

Shaklee Malaysia Yang Dibanggakan Roger Barnett

April 9, 2014

Shaklee Malaysia kini dah naik di mata dunia! Fenomena Shaklee di Malaysia sejak tahun 2010, memang betul-betul fenomena. Saya perhatikan dalam wall FaceBook saya, bermacam ragam produk datang dan pergi bertali arus. Alhamdulillah, Shaklee adalah antara produk yang belum lagi berhenti bertali arus di media-media sosial. Sudah 4 tahun kini, alhamdulillah. Malah, CEO Shaklee Corporation, [...]

Read the full article →

Hakikat Soya Yang Perlu Anda Tahu

March 5, 2014

Soya oh soya.. Soya adalah antara makanan yang dilanda kontroversi paling hangat di dunia barangkali. Soya boleh jadi SANGAT BURUK, dan SANGAT BAIK, bergantung kepada siapa yang kita tanya tentang soya. Ia boleh jadi superfood, dan boleh jadi makanan penyebab penyakit kronik, bukan itu saja, malah menjadi salah satu dalam agenda kaum Yahudi Laknatullah. Penelitian [...]

Read the full article →